FINDIK FİYATLARI 3 DOLARI BULACAKTIR…

FINDIK FİYATLARI 3 DOLARI BULACAKTIR…

 

Fındık fiyatlarındaki durgunluğu değerlendiren Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Hamza Bölük, şu açıklamayı yaptı: “İlk yarıda üretici tarafından pazara çok hızlı bir fındık inişi gördük. Hızlı bir ürün arzı oldu. Üreticinin elinde en fazla yüzde 10’a tekabül edecek bir ürün kaldı. Yüzde 90’ı pazara indi. Dolayısıyla bunun 4 ay gibi süre içinde harcanmasını beklememek lazım. Çünkü bunun harcanma süresi yaklaşık 10 ay, hatta 12 ay. Dolayısıyla sanayicinin, ticaretini yapan insanların elinde şu anda yüklü miktarda fındık var. Bunların pazarlanması için uğraşılıyor.” diye konuştu.

Bölük sözlerini şöyle devam ettirdi: “Bunun yanında pandemiden (slagın) kaynaklı dünyadaki enflasyona bağlı olarak tüketimde de azalma ve yavaşlama görüyoruz. Özellikle kış aylarında tüketilen bir ürün olan fındığın bu kış daha az tüketildiğini görüyoruz. Bunu da şundan anlıyoruz eğer yılbaşında fındık tüketimi istenilen oranda olsaydı ocak ayının ikinci yarısında talep gelirdi. Talep yavaşlığı görüyoruz. Biraz da fiyatın hareketlenmemesinde tüketimin yavaşlaması etken oldu. Umuyoruz ve bekliyoruz ki yaklaşık 15-20 gün sonra ya da bir ay sonra er geç bir talep gelecektir, mutlaka piyasada hak ettiği yeri ve tempoyu da bulacaktır.”

Fındık fiyatına da değinen Bölük,” fındık son 3-4 yılı baz alırsanız 3 dolar civarında şekillenen bir ürün. Şu anda 2,5 dolar civarında seyrediyor. Bunda da doların aşırı değer kazanması, kaybetmesi ve TL’nin değer kaybetmesi var. Bunların henüz regülasyonunun sağlanmadığını görüyoruz. Bu konuda zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

TMO’nun elindeki fındığa da değinen Bölük sözlerini şöyle tamamladı: “TMO satışa çıkacaktır. Ancak ne zaman ve hangi fiyattan satışa çıkacaktır. Ancak ne zaman ve hangi fiyattan satışa çıkacağını bilme şansımız yok. Bunu TMO yöneticileri değerlendirecektir. Ancak TMO politikasının 3 dolar civarında seyrettiğini biliyoruz. İnşallah satışını da 3 doların altında yapmazlar diye düşünüyorum.”